Leestijd: 3 minuten

“Huil niet omdat het voorbij is, glimlach omdat het er was.”
~ Dr. Seuss

In Juli 2020 ben ik met Praktijk Omnium gestart waarbij ik als Holistisch coach jou op eenzelfde manier naar jezelf en de wereld om je heen wil laten kijken. Want dat het leven behoorlijke hobbels kan hebben dat weten we allemaal wel.
Maar wat doe je als je op een begeven moment vast loopt en zelf op dit moment even niet meer weet hoe je een positieve blik op je leven kunt laten schijnen?

Of wat doe je als je steeds maar weer dezelfde valkuilen tegen komt? Uit ervaring weet ik dat het leven soms een harde leerschool is. Situatie’s kunnen je zowel geestelijk als lichamelijk behoorlijk in hun greep houden en dan is het echt tijd om inzicht en overzicht te scheppen.

Als je vanuit een holistische visie werkt, betekent dat niets minder dan dat je naar het allesomvattende kijkt.

Een holistische visie gaat uit van het principe dat alles met elkaar is verbonden. Alles om je heen, alles in jezelf, is energie en energie verbindt. Het geheel is een systeem, en in een systeem is alles met elkaar verbonden.

Waarom deze combinatie als holistische coaching?

Er vanuitgaande dat de mens onderdeel is van het geheel zijn kruiden al eeuwen lang zeer belangrijk geweest om de zieke mens te begeleiden in zijn ziekteproces.  

Geneeskunde dient om de levenskracht van de mens te vergroten ~ Hippocrates

Levenskracht haalt men uit levensenergie (ook wel Chi of Prana genoemd, wat zoveel betekend als stromende energie). Deze halen we uit alles wat voedend is. Daar staat natuurlijk tegenover dat alles wat ons niet voedt, het ons ook geen energie geeft. Bijvoorbeeld bij verkeerde voeding waar de energie niet alleen niet voedend is maar ook omgezet wordt tot een proces wat het lichaam aanvalt. Andere factoren die niet voedend zijn zijn bijvoorbeeld de woon/werk of thuissituatie waar je je niet gelukkig bij voelt.

Als de levensenergie niet (meer) of onvoldoende beweegt hebben we een probleem wat zich manifesteert.

Vervolgens wordt dit zichtbaar door fysieke ongemakken of, wanneer dit proces veel langer duurt transformeert het zich in ziekte. Dit laatste gebeurd ook bij allerlei onverwerkte problemen, pijn en/of verdriet (psychische processen).

Denk maar eens aan een plant. Zolang je hem voedende aarde, water en (zon) licht geeft zal hij groeien, zich ontwikkelen en, zo mogelijk vruchten dragen. Echter, als je het niet of te weinig water geeft, niet voedt of geen aandacht geeft zal het eerst slap gaan hangen. Blijft de situatie onveranderd dan laat de plant het blad vallen en sterft hij een langzame dood. Krijgt het geen tot weinig licht dan zal er vergeling plaatsvinden en zal de plant ongedierte aantrekken of zelfs gaan rotten.

Als we dit terug koppelen naar ons eigen systeem dan begrijp je direct dat als jij die plant zou zijn en je nu fysieke problemen ondervindt dat je in de fase aangekomen bent dat de plant zijn blad laat vallen. Het is dus tijd om het tij te keren en ervoor te zorgen dat de ontbrekende verzorging gegeven wordt.

Levenskracht behelst onze eigen geneeskrachtige vermogens en zo ook de psychische gesteldheid.

Je kunt je voorstellen dat in tijden van ziekte, angst, verdriet en pijn deze ernstig ondermijnd wordt. Kruiden kunnen dan ons helpen onze levenskracht weer te versterken. Acupressuur helpt om blokkades in de energiedoorstroming weer op gang te brengen. Inzicht krijgen en overzicht scheppen in de probleemsituatie leert je anders te kijken. Daardoor ontstaat ruimte voor verandering en dus ook voor genezing.

In de huidige tijd herontdekt men weer de krachten van planten. We ervaren steeds meer dat de balans tussen mens en natuur niet bestaat uit afgescheiden zijn maar uit één geheel. Hoe meer je je met de natuur verbindt, des te beter je je gaat voelen.

Het is uiteraard raadzaam om bij problematiek en ziekte eerst naar de huisarts te gaan om inzicht en overzicht te scheppen en waar nodig eerst medisch te handelen.Zo kunnen we het beste van twee werelden combineren.

Er zijn vele holistische coachen en er zijn ook genoeg verschillen, bij mij vindt je een combinatie van;

  • Coaching vanuit ervaring
  • Kruidengeneeskunde
  • Acupressuur
  • Hand & voetreflexologie
  • Intuïtief energiewerk
  • De natuur als inspiratie gebruiken
  • Omgaan met ziekte en rouw bij het verlies van een kind

Ga naar Praktijk Omnium voor meer info.